ZDRAVJE V VRTCU

PROGRAM ZDRAVJE V VRTCU

V šolskem letu 2018/2019 se je naš vrtec prvič priključil programu Zdravje v vrtcu. Zdravje v vrtcu je program promocije zdravja, ki ga izvaja Nacionalni institut za javno zdravje v sodelovanju s slovenskimi vrtci. Cilj programa je oblikovati vrtčevsko okolje kot skupnost, ki je zavezana skrbi za dobro počutje in zdravje, utrjuje pozitiven odnos do zdravja ter deluje v smeri zmanjševanja nastanka bolezni in poškodb.

Strokovne delavke smo vsakodnevno izvajale vsebine in metode prilagojene starosti, potrebam in interesom otrok. Otroci so predvsem spoznavali raznovrstno hrano in kulturno prehranjevanje, se urili v samostojnem in pravilnem umivanju rok, se navajali na kahlico in stranišče ter se veliko gibali preko zanimivih gibalnih dejavnosti. Z obiskom zobne asistentke so se naučili pravilnega umivanja zob, z obiskom zobozdravnice pa premagali strah pred zobozdravniškim pregledom. Med aktivnostmi v poletnih mesecih so spoznavali, kako se ustrezno zaščitimo pred soncem. Otroci so zdrav in varen način življenja pogosto spoznavali v sodelovanju z okoljem.

Ker je bila letošnja rdeča nit programa medgeneracijsko sodelovanje, je bilo v ospredju aktivnosti medgeneracijsko druženje in sodelovanje (od staršev, starih staršev, učencev osnovne šole, učiteljev, knjižničarke, policistov, medicinskega osebja iz Zdravstvenega doma in drugih vaščanov). Prednost in posebnost našega vrtca so kombinirane skupine, kar pomeni, da so v skupini otroci od 1 do 6 let. Ta način spodbuja otroke k medsebojnemu sodelovanju. Mlajši otroci se veliko hitreje naučijo življenjskih stvari, saj posnemajo starejše otroke. Starejši pa se priučijo, kako poskrbeti za mlajše otroke v svoji skupini, jim pomagajo pri osnovnih opravilih kot npr. obuvanje, oblačenje… Program našega vrtca pri osnovni šoli je tudi tesno povezan s sodelovanjem in vključevanjem v različne aktivnosti šole. S sodelovanjem se krepi povezanost med oddelki šole in vrtca. Mlajši otroci z občudovanjem opazujejo starejše, kaj vse že zmorejo in jih tako popeljejo v prav poseben svet.

 

Šolsko leto 2018/19 je potekalo v znamenju medgeneracijskega sodelovanja, povezovanja in druženja na različnih ravneh. Medgeneracijska povezovanja so bila vesela in zabavna. Otrokom so omogočala razvijanje socialnih veščin, spoštovanja in sprejemanja, starejšim pa vključevanje v življenje najmlajših. Zavedamo se, da vsi odrasli in otroci pripadamo družbi in smo pomembni, zato bomo tudi v prihodnje nadaljevali z zastavljenimi nalogami in cilji programa na področju medgeneracijskega sodelovanja in ustvarjanja skupnosti, ki zna živeti v medsebojni pomoči, soodvisnosti in sožitju.

Več o programu si lahko preberete na spletni strani:

http://www.nijz.si/zdravje-v-vrtcu

 

Morda vam bo všeč tudi...