Tradicionalni slovenski zajtrk


zajtrk

 

 

 

 

NARAVOSLOVNI DAN ─ TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK

V petek, 21. novembra, smo imeli naravoslovni dan. Obeležili smo dan slovenske hrane in se pridružili vsem slovenskim šolam, vrtcem ter drugim ustanovam, ki so sodelovale v projektu Tradicionalni slovenski zajtrk.

Ob osmih smo se zbrali v večnamenskem prostoru, kjer sta nam učiteljici, ki sta bili vodji naravoslovnega dne, povedali nekaj besed o zdravi prehrani in pomenu zajtrka. Pogovorili smo se tudi o oskrbi prebivalstva s kakovostno hrano iz lokalnega okolja. Zdrava hrana mora rasti na čistem zraku, zdravih tleh, biti mora iz najboljših semen, ne sme vsebovati dodatkov, ki prihajajo iz kemične industrije. Biti mora pravilno skladiščena, pot do kupca pa čim krajša, saj živila med prevozom propadajo.

Nato je sledil najlepši del dneva, ko smo okusili dobrote ekološke kmetije Mahne na Tatrah. Pojedli smo domač kruh, maslo, med, pili kravje mleko, zajtrk pa zaključili z jabolkom.

Po zajtrku smo se razdelili po skupinah in pričeli z delom. Učenci prvega in drugega razreda so reševali križanko, katere končno geslo je bilo Zdrava prehrana. Učenci tretjega  razreda so izdelali prehransko piramido, učenci četrtega razreda so raziskovali pomen mleka v prehrani, učenci šestega razreda so ugotavljali, kako se sami prehranjujemo. Učenci sedmega razreda so nam pripravili okusno pecivo, obenem pa so ugotavljali energijsko vrednost pripravljenega peciva. Učenci osmega in devetega razreda so obdelali anketo o prehranskih navadah učencev.

Na koncu smo predstavili svoje delo in veseli ter polni znanja odšli domov.

 Učenci novinarskega krožka

 

Galerijo slik si lahko ogledate tukaj.

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja